Blogs zijn de ideale manier om meer over een bepaald onderwerp te weten te komen. Wat dat betreft ben je hier op het perfecte adres. In de verschillende artikelen van deze blog wordt namelijk alles verteld wat je maar wilt weten over luchtpistolen en paintballen. Misschien dat je al eens met een luchtpistool hebt geschoten, of op een paintball baan bent geweest met vrienden. Als het goed is weet je dan ook wat voor een enorme kick dit kan geven. Dit verklaard direct waarom paintballen zo’n enorm populaire activiteit is onder velen.

Over ons

Op de website ftbe.be gaan we je alles vertellen over bovengenoemde onderwerpen. Je kunt zodoende van alles en nog wat te weten komen over alles wat met luchtpistolen en paintballen te maken heeft. In verschillende artikelen gaan we wat verder in op interessante onderwerpen. Het doel van deze pagina is dan ook om mensen wat te leren, maar bovenal willen we zoveel mogelijk nuttige informatie verschaffen. Door alle secties van deze site te lezen zul je precies weten hoe paintballen werkt. Dit wordt namelijk uitgebreid uitgelegd.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan horen we dat uiteraard altijd graag. Deze kun je altijd insturen via het contactformulier op de website. Om aan een zo breed mogelijk publiek tegemoet te komen willen we er zorg voor dragen dat de informatie voor iedereen goed te begrijpen is. Daarom leggen we niet alleen de basis van het spel uit. Voor spelers die al wat meer ervaren zijn beschrijven we de beste banen die je in België kunt vinden. Als je hier nog nooit gespeeld hebt is dit zeker een echte aanrader. Mocht je wel al een keer een baan bezocht hebben, dan is dit de juiste plaats om nog meer banen te leren kennen. Zo kan er zomaar één bij jou in de buurt zitten terwijl je niet van het bestaan van deze baan afwist.

De beste paintball pistolen

Een markt als die van het paintballen is zeer lucratief. Niet zo gek dat deze pistolen, net als luchtpistolen overigens, in alle soorten en maten te verkrijgen zijn. Wanneer paintballen dus echt een serieuze hobby wordt kun je zelf het beste materiaal in huis halen. Verschillende verkooppunten op het internet bieden deze aan. Omdat het voor de wet niet om een officieel wapen gaat zijn zowel paintball als luchtgeweren vrij gemakkelijk te verkrijgen. Niet alleen op het internet worden ze verkocht, ook bij gespecialiseerde handelaren kun je ze verkrijgen.

Wetgeving voor luchtgeweren en paintball pistolen

Voordat je al dan niet over gaat op de aanschaf van een dergelijk geweer is het fijn om één en ander omtrent de wetgeving te weten. Gelukkig is deze vrij simpel. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de wet niet in alle landen in Europa hetzelfde is. Dit wil dus zeggen dat je niet altijd je luchtbuks overal zomaar mee naartoe mag nemen. Wil je dit wel doen, let er dan dus goed op dat je van tevoren even uitzoekt hoe de vork precies in de steel zit.

Wat ons land betreft is de wet niet moeilijk. Wel geldt er, net als bijvoorbeeld met alcohol en tabak, een minimale leeftijd om een luchtpistool of paintball gun aan te mogen schaffen. Deze ligt op 18 jaar. Vanaf deze leeftijd is het dus legaal om een dergelijk wapen in bezit te hebben zonder vergunning. Wel zal de handelaar waarvan je het wapen koopt deze aankoop registreren. Dit is voor de handelaar wettelijk verplicht, hoewel de aankoper het wapen echter wel weer vrij mag doorverkopen. Het gaat er uiteindelijk vooral om dat men kan zien wat de handelaren zo ongeveer uitvoeren. Dit kan op deze manier goed bij worden gehouden.

Men kan dus zien of je een bepaald wapen als deze in bezit hebt, ondanks dat je er geen vergunning voor nodig hebt. Veel mensen denken dat de wet veel moeilijker in elkaar zit, en schaffen daarom wellicht niet zo snel een dergelijk wapen aan. Toch valt de wetgeving hieromtrent in de realiteit reuze mee.

Vervoeren van paintball geweren en lucht pistolen

Daar waar de wetgeving dus niet zo heel gecompliceerd is, wordt het weer ietsje anders wanneer je jouw luchtpistool wilt vervoeren. Dit mag uiteraard, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Het wapen mag, wanneer dit bijvoorbeeld achterin de auto ligt, niet geladen zijn. Ook mag het niet binnen handbereik van de inzittenden van de auto zijn. Het doel hierachter is dat het niet direct gebruikt kan worden door de inzittenden, in welke situatie dan ook. Hier is het natuurlijk niet voor bedoeld. Zorg er daarom voor dat wanneer je een dergelijk object gaat vervoeren dat het goed verpakt is. Zo voorkom je problemen mocht je auto een keer doorzocht worden of bij een controle of aanhouding.

Waar kan ik deze geweren gebruiken?

Nog een goed vraagstuk is de regelgeving omtrent het gebruik van lichte wapens als bovengenoemde. Het is vanzelfsprekend dat dit lang niet overal mag. Sterker nog, het is strikt verboden om deze in het openbaar bij je te hebben. Ondanks dat je er niemand snel zwaar mee kunt verwonden kan het wel paniek zaaien in het openbaar. Daardoor kunnen onnodig dreigende situaties ontstaan.

Om al deze redenen mag een luchtbuks of paintball pistool alleen worden gebruikt op eigen terrein of een gecertificeerde schietbaan bij een vereniging. Wanneer je dit op eigen terrein doet is het wel handig dat jouw directe omgeving weet dat je een dergelijk wapen bezit. Anders kan het zomaar gebeuren dat omwonenden denken dat je hele andere dingen doet dan daadwerkelijk het geval is. Let hier dus goed op!

Zoals wel duidelijk wordt brengt het bezit van een dergelijk wapen, ondanks dat het niet erg gevaarlijk is, best wel veel verantwoordelijkheden met zich mee. Alleen al daarom is het van belang goed op de hoogte te zijn van alle regels die hiermee gemoeid zijn. Wanneer je deze allemaal kent zal er niet snel iets aan de hand zijn. Vervolgens kun je aan alle leuke dingen gaan denken die je kunt doen. Zoals oefenen met richten en paintballen zelf, wat altijd een feest op zich is!